4. Utsikt

December 5, 2018
00:0000:00

Detta avsnitt är del två av tre i SYV-poddens serie om studie- och yrkesval.

Vad är det som påverkar när man väljer yrke och karriär och varför det är viktigt att ”putsa glasögonen” när man tittar sig omkring vad som finns. Sigrid och Petra berättar även om yrken som inte finns längre och vad det kan säga om framtiden. Gå gärna in och lyssna på avsnittet om självkännedom (avsnitt 3) innan ni lyssnar på detta avsnitt om utsikt.

Och glöm inte maila oss dina frågor på syvpodden@ystad.se

Specialavsnitt - inför gymnasieval och Öppet hus

November 12, 2018
00:0000:00

I detta avsnitt får ni höra vilka tips och trix som Sigrid och Petra har inför att välja till gymnasiet. Vad ska man tänka på? Hur gör man för att bota gymnasievals-ångesten? Vad händer om man inte blir behörig? Vilka frågor kan man ställa på Öppet hus? Ni får också veta lite mer om vad som händer på vårt öppet hus på Ystad Gymnasium och varför Sigrid är allergisk mot frasen ”bred utbildning”.

Och glöm inte maila oss dina frågor på syvpodden@ystad.se

 

3. Självkännedom

October 18, 2018
00:0000:00

I detta avsnittet pratar vi om självkännedom, att lära känna sig själv och få förståelse för andra. Och vad är det egentligen som begränsar oss i våra studie och yrkesval?

Vi pratar också om något som länge intresserat många människor, personlighetstester. Vad är faran? Vad kan man använda det till? SYVarna har gjort vars ett MBTI test, Petra är ENFJ och delar personlighetstyp med Barack Obama och Daenerys Targaryen (G.O.T) och Sigrid, som är INFJ delar personlighetstyp med Nelson Mandela och John Snow (G.O.T). Vilken personlighetstyp är du? Testa på: https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest

Och glöm inte maila oss dina frågor på syvpodden@ystad.se

2. När motivationen tryter…

September 28, 2018
00:0000:00

I detta avsnitt pratar vi om motivation, hur hittar man den egentligen? Och hur behåller man den? Vad ska man göra om man är sjukt omotiverad? Detta är några av de frågor som vi svarar på i veckans avsnitt. Vi har också en specialgäst som är en riktig fena på motivation, Lotta Olander, som är skolsköterska på Ystad Gymnasium. Hon berättar bland annat vad som händer med motivationen och hjärnan när du tränar – eller när du hinkar i dig energidryck..!

Och glöm inte maila oss dina frågor på syvpodden@ystad.se

1. Att börja på gymnasiet

September 11, 2018
00:0000:00

Idag snackar vi om hur det är att vara ny på gymnasiet, om känslorna att börja på en ny skola och ett nytt avsnitt i livet. Känslor och tankar, det är många av våra nya ettor som har gjort sitt första stora val för egen del och det kan vara både spännande och läskigt.

Skicka era frågor till oss på syvpodden@ystad.se 

Intro

September 11, 2018
00:0000:00

Hej! Så spännande, nu kör vi igång SYV-podden från Ystad Gymnasium. Vi heter Sigrid och Petra och vi jobbar som studie- och yrkesvägledare på Ystad Gymnasium tillsammans med fyra andra SYV:are. 

SYV-podden kommer att handla om KAOS, skulle man kunna säga. Det kaosiga livet på gymnasiet och hur ni kan reda ut det. Vi kommer att prata om valsituationer, motivation, hur det känns att börja gymnasiet, vad som händer efter gymnasiet, studieteknik, smarta mål och massa sånt som man alltid har nytta av. Det är vad vi menar är vår SYV-podd!

Välkommen att lyssna på oss oavsett om du pluggar på Ystad Gymnasium, är en nyfiken 9:a som står inför gymnasievalet, är vårdnadshavare eller vill få inspiration.

Har du frågor du vill att vi ska diskutera? Skicka ett mail till syvpodden@ystad.se

Vi finns här, Sigrid och Petra

www.ystadgymnasium.se